We waren verrast, mijn collega’s en ik, toen wij en alle basisscholen in Nijmegen in 2012 een boekenpakket kregen van de GGD. Een pakket met zeven boeken waarin de verhalen een link hadden met seksuele diversiteit.

Eén van de boeken was ‘Koning en koning’ (Nijland/De Haan, 2000): het verhaal over een koning die verliefd wordt op een prins en samen leven ze nog lang en gelukkig. Een mooi boek als dit is een eenvoudige manier om seksuele diversiteit onder de aandacht van kinderen, (groot)ouders en leerkrachten te brengen en kan uitgangspunt zijn voor een gesprek in de klas of thuis. Wanneer wij vinden dat iedereen zichzelf mag zijn, moeten we zorgen voor een omgeving, die kinderen al op jonge leeftijd laat zien hoe divers de wereld en de liefde zijn.

Toen we het boekenpakket kregen, was ik leerkracht van een kleutergroep. Het leek me leuk een boek voor te lezen met verhalen over kinderen in een gezin met twee papa’s of twee mama’s. Dat boek was niet te koop en zo ontstond mijn plan om het zelf te gaan schrijven. Het werden 15 verhalen, waarin drie kinderen avonturen beleven met hun twee moeders op de achtergrond. Het was een bijzonder proces om met Marja, een vriendin, te werken aan hun uiteindelijke vorm. De illustraties van Esther van Casteren dragen de tekst. ALLEMAAL MEE is een mooi boek geworden. Grappig, vrolijk en licht van toon, zoals we wilden.

image description